fbpx

ELEKTRISCHE FIETS GOED OF SLECHT VOOR GEZONDHEID

E-bike niet voor luie mensen

Hoe gezond is een elektrische fiets

De e-bike:

  • Altijd een duwtje in de rug
  • Fietsen zonder zweten

Hierin schuilt ook meteen het gevaar, de e-bike kan een negatieve invloed op je conditie hebben.

Voor mensen die van nature liever lui zijn als moe, klinkt de aanschaf van een elektrische fiets waarschijnlijk als muziek in de oren.

Je kunt met de helft van de inspanning toch een behoorlijke snelheid halen en je wordt er niet moe van ……

hoe gezond is een e-bike

E-bike goed of slecht voor conditie

 

Bewegen en jezelf inspannen is goed voor de gezondheid.
Een half uur sporten zoals wandelen of fietsen schijnt een positieve invloed te hebben op de gezondheid van de mens.
Fietsen op een elektrische fiets is altijd gezonder dan helemaal niet bewegen, maar wat lichamelijke inspanning kan geen kwaad.
En als je als lui persoon eerst met veel moeite de 5 kilometer met de fiets naar je werk met moeite kon volbrengen en daarnaast ook nog een baan hebt waarbij de enige beweging is van en naar de koffieautomaat lopen, dan is het niet aan te bevelen om voor een elektrische fiets te kiezen.
Want ook al zou je die paar km naar je werk met een e-bike fietsen dan nog krijg je nog minder lichaamsbeweging en inspanning dan voorheen.
Je beweegt wel wat maar je conditie zal eerder verslechteren dan verbeteren.

Meer bewegen

Ook kinderen die de hele dag binnen hangen en te gamen op hun tablet zouden niet voor een elektrische fiets moeten kiezen.
Het gevaar zit hem in dat als je niet of te weinig beweegt je in een vicieuze cirkel beland en steeds minder lichaamsbeweging krijgt.
Frisdrank, chips en koekies doen de rest, en voor je het weet ben je veel te dik en kamp je met overgewicht.
Door actief bezig te zijn en meer bewegen krijg je meer energie en als je doorzet en er eenmaal aan gewend bent, zul je zien dat het je ook steeds minder energie kost en dat je je ook veel fitter gaat voelen.

Fietsen is meer een kwestie van doorzettingsvermogen 

Iedere gezonde volwassene kan met “normale” lichamelijke inspanning ook zo’n 20 kilometer per uur kunnen fietsen.
Als je vind dat je fiets te zwaar trapt, kijk dan eerst eens naar jezelf en dan pas naar je fiets.

Snelle fiets kopen

 

Natuurlijk zijn er fietsen die niet lekker fietsen, maar als je alleen een elektrische fiets wilt kopen omdat je te lui of lam bent om te trappen, ga dan eens ten rade bij jezelf en vraag jezelf af of de aanschaf van een e-bike een bijdrage levert aan de oplossing van je probleem of het alleen maar erger zal maken.
Er zijn genoeg fietsen op de markt waarmee je ook lekker door kan fietsen en een fiets met versnellingen kan al een wereld van verschil maken.
In ieder geval nog een stuk voordeliger dan een e-bike waardoor je weer geld over hebt voor hamburger  andere gezonde en leuke dingen.

Voor wie is een elektrische fiets wel handig ?

Een elektrische fiets is een uitkomst voor mensen die vanwege hun gezondheid niet meer goed op een normale fiets kunnen fietsen.
Doordat fietsen op een elektrische fiets minder lichamelijke inspanning vraagt en sommige spieren of gewrichten minder belast worden kunnen deze mensen met een fiets met ondersteuning wel een normale afstand fietsen
Voor moeders die hun kinderen op de fiets naar school toe brengen is het vaak geen pretje om met het extra gewicht van 1 of 2 kinderen op de fiets te stappen.
Een elektrische fiets zal het voor hen een heel stuk makkelijker maken.
Ook voor mensen die verder van hun werk of school vandaan wonen en die in andere gevallen eerder voor de auto of het ov zouden kiezen i.v.m. de afstand.
Met een normale e-bike kun je max 25 km per uur fietsen en stel dat je enkel 10 km moet reizen dan zou je dit in ongeveer een half uur moeten kunnen doen.
Ook als je in een heuvelachtig gebied woont kan de e-bike een uitkomst zijn

Waarom elektrisch fietsen goed voor je is

 

Voor mensen die een elektrische fiets aanschaffen om een andere reden dan niet moe te worden, kan de aanschaf van een e-bike wel een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid.

Zo zullen deze mensen eerder geneigd zijn hun e-fiets te pakken en de auto te laten staan omdat ze het leuk vinden om te fietsen en dat je met een e-bike net wat sneller kunt dan met een gewone fiets zien als een bijkomend voordeel.
Doordat ze meer fietsen, zien ze meer van de omgeving en komen meer in contact met andere mensen en fietsers.
Ook voor mensen met overgewicht die hun lifestyle drastisch om willen gooien kan fietsen op een e-bike een opstap zijn naar een gezondere levenswijze.
Hiermee is een e-bike niet alleen beter voor je lichamelijke conditie maar doordat je meer in contact komt met andere mensen is een e-bike hiermee ook gezond tegen de eenzaamheid.

Helaas kleven er ook risico’s aan het fietsen met een elektrische fiets

 

Doordat je met een e-bike doorgaans met een hogere snelheid rijdt dan dat je met een “normale” fiets zou doen heb je ook meer kans om ten val te komen of een ongeval te krijgen.
Als je fietst met een snelheid van 25 km per uur of meer, heb je minder tijd om de situatie ter plaatse in te schatten en is de kans groter om te vallen.
Ook andere verkeersdeelnemers verkijken zich nog wel eens op de snelheid waarmee je aan komt rijden, hierdoor zul je zelf altijd nog beter op moeten letten.
Een flinke valpartij of aanrijding resulteerd al snel in een paar flinke kneuzingen of botbreuken waardoor je in het ziekenhuis beland.
Dit is niet zo gezond !

Ook mensen die op een e-bike fietsen omdat lichamelijk bepaalde functies minder goed functioneren hebben een vergrote kans op een ongeval

Elektrische fietsen voor iedereen

 

Voor de meeste mensen is een e-bike een prima vervoermiddel en omdat het allemaal wat makkelijker gaat en  minder inspanning kost zul je vaker de fiets gebruiken dan dat je met een gewone fiets zou doen.
Hier is ook niets mis mee, maar als je enige reden om te kiezen voor een e-bike is om met zo min mogelijk lichamelijke inspanning toch een beetje te kunnen fietsen, is het maar de vraag of  een e-bike wel zo’n goed idee is.