fbpx

STEEDS MEER JONGEREN STAPPEN OP EEN E-BIKE

Meer en meer jongeren stappen over op de elektrische fiets

De gemiddelde leeftijd van de gebruikers van een elektrische fiets word steeds jonger. Was een paar jaar geleden een fiets met trapondersteuning iets voor oudere mensen of mensen met een beperking, tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op een e-bike. Nadat deze vorm van vervoer werd omarmt door forensen voor woon werk verkeer als goedkoop alternatief voor de auto of scooter ontdekken tegenwoordig ook steeds meer jongeren de voordelen van een fiets met elektrische ondersteuning.

Het suffe oubollige imago dat de elektrische fiets voorheen had heeft deze wel voorgoed van zich afgeschud.
Mede dank zij de stoere en trendy modellen die momenteel aan worden geboden is deze fiets momenteel zelfs hip en trendy en heeft de potentie om uit te groeien tot het vervoermiddel onder jongeren. E-bikes zijn momenteel te koop als hippe urban bike, e-mountainbike, bakfiets, speed-pedelec enz.

Op de elektrische fiets naar de middelbare school

De e-bike wordt niet alleen gebruikt door jongeren uit de provincie waar vaak grotere afstanden afgelegd moeten worden, maar ook op plaatsen waar het openbare vervoer niet aansluit bij de dagelijkse behoeften van de scholieren. Hierdoor zien fietsenzaken een duidelijke stijging van de verkoop van de e-bike-voor-scholieren

Was eerst een scooter het vervoermiddel onder jongeren, de elektrische fiets neemt in rap tempo de rol van vervoermiddel onder jongeren over.
Een elektrische fiets is in vergelijking met een scooter enkele belangrijke voordelen, ze zijn namelijk: makkelijker, goedkoper, veiliger en beter voor de gezondheid.
Je kunt gaan wanneer je wilt en het is goedkoper dan openbaar vervoer, een OV abonnement heb je zo terugverdiend.
Veel ouders hebben met het oog op de veiligheid ook liever dat hun kind met een e-bike naar school gaat dan met een scooter.

Minimum leeftijd elektrische fiets

In tegenstelling tot het rijden op een brommer of scooter geld voor het mogen rijden op een elektrisch aangedreven fiets geen leeftijdsbeperking.
De regels die voor een elektrische fiets zijn dezelfde regels als voor een normale fiets gelden.
Een e-bik mag trapondersteuning geven tot maximaal 25 km per uur.
Iedereen mag op een e-bike fietsen terwijl je voor het mogen rijden op een brommer minimaal 16 jaar moet zijn.
Er bestaat voor de e-fiets geen verzekering en helm plicht.

E-Bike kinderfiets

Er zijn inmiddels kinder e-bikes op de Nederlandse markt.
Zo worden er elektrische fietsen voor kinderen vanaf 8 jaar aangeboden.
Deze mini e-bikes hebben een frame maat van 24 of 26 inch en kunnen ook tot max 25 km/uur.

 

E-Bike financiering of lease

Ook al is de e-bike een aantrekkelijk alternatief voor het openbaar vervoer, de aanschafprijs van een e-bike is voor veel jongeren nog wel een struikelblok.
Er worden natuurlijk allerlei financieringsvormen aangeboden of lease constructies, waarbij je voor een vast bedrag per maand een e-bike kunt rijden.
Dergelijke overeenkomsten lopen meestal over een langere tijd en verzekering en onderhoud zijn meestal bij de prijs inbegrepen.
Al met al wordt het hier in de meeste gevallen niet goedkoper van en ben je aan het eind van de rit meer geld kwijt dan dat je zelf een fiets zou kopen.
De hogere aanschafprijs van een e-bike weerhoud veel jeugd er niet van om toch voor deze betrekkelijk nieuwe vorm van vervoer te kiezen.
Ten opzichte van een OV abonnement en een scooter bespaar je een hoop kosten, je hoeft niet te tanken, je hebt geen verzekeringsplicht en het onderhoud van een elektrische fiets is een stuk voordeliger dan dat van een brommer of scooter. Ook hoef je op een normale elektrische fiets geen helm te dragen wat door veel jongeren als vervelend wordt ervaren.

Een bestaande fiets ombouwen naar een elektrische fiets

Als alternatief zou je ook kunnen overwegen om je eigen fiets zelf om te bouwen naar een a-bike.
Op de site van Budgetbikesbrabant.nl bieden we doe het zelf ombouwkits aan waarmee je eenvoudig zelf een fiets om kunt bouwen naar elektrisch.

 

50% van alle verkochte fietsen elektrisch

De verwachting is dat binnen afzienbare tijd 50% van alle verkochte fietsen een elektrisch exemplaar zal zijn.
Doordat deze trend door steeds meer mensen omarmd word, worden er steeds meer ebikes verkocht, een grote doelgroep zoals scholieren draagt daar zeker aan bij.

Milieuvriendelijk

Voor veel jongeren zijn kostenbesparing en vrijheid de belangrijkste voordelen van een elektrische fiets.
Er zijn echter nog een paar bijkomende voordelen te noemen: meer beweging dus beter voor de gezondheid en e-bikes zijn milieuvriendelijker dan een scooter of het openbaar vervoer.
Een e-bike is ook een ideale manier om de drukke ochtend en avondspits te ontwijken.
Je kunt gaan waar je wilt en je kunt gemakkelijk wat grotere afstanden afleggen.